Jak przechowywać przyprawy?

Home / Dom i wnętrze / Jak przechowywać przyprawy?
Artykuł napisany przez:
In Dom i wnętrze

Kto gotuje, ten wie, że jedną z najważniejszych rzeczy w kuchni są przyprawy. A kto gotuje regularnie i lubi zróżnicowaną kuchnię, ten przypraw ma całą masę – choćby ja.

W trzech małych szufladkach pięknie wkomponowujących się w kuchenne meble trzymam kilkadziesiąt (albo i więcej) torebeczek, w wielkim, przyznam, bałaganie. I nigdy nie mogę znaleźć tego, czego akurat mi potrzeba, bo połowa z nich (jako że korzystam z reguły ze sprawdzonych przypraw jednej i tej samej firmy) ma ten sam kolor – pozwijane w ruloniki, wszystkie wyglądają identycznie, zaś pozostałe to przyprawy kupione na egzotycznych bazarach, zapakowane w mało praktyczne foliowe torebeczki z naklejoną nazwą. W końcu więc postanowiłam znaleźć rozwiązanie, które pomoże mi się z tym bałaganem uporać, szufladki wykorzystać w innym celu, a przyprawy umieścić w wygodnych, poręcznych i szczelnych pojemniczkach, które – co ważne – nie zajmą wiele miejsca. Właśnie: szczelnych – pamiętajcie, że zioła szybko przechodzą zapachami innych przypraw i łatwo też się utleniają. Mój dotychczasowy sposób ich przechowywania jest beznadziejny, bo nie dość, że z torebeczek wszystko się wysypuje, to jeszcze zioła tracą swój aromat. Każda zatem powinna trafić do zamykanego słoiczka, postawionego z dala od źródeł ciepła i bezpośredniego światła słonecznego.

Okazuje się, że pomysłów na przechowywanie przypraw, wzorów jak i rozwiązań technicznych jest mnóstwo. Do wyboru, do koloru – do każdej kuchni, do każdego stylu, choć z tego, co widzę, łatwiej jest w tej chwili znaleźć coś ciekawego do kuchni nowoczesnej, takiej, w której dominuje metal, szkło i kamień.

A takie rozwiązania spodobały mi się najbardziej:

Recommended Posts
Praktycznie i kreatywnie (smallroomideas.com)Do wysokich wnetrz (lushome.com)